Novosti

Lasersko graviranje

lasersko graviranje

Lasersko graviranje je tehnika urezivanja u objekte pomoću lasera. Prilikom ovog procesa ne upotrebljava se tinta, ni alati koji troše površinu. To je osnovna karakteristika koja čini ovu tehniku drugačijom od ostalih. Lasersko graviranje upotrebljava se za osjetljive polimere, nove metalne legure i posebno dizajnirane materijale. Lasersko graviranje je tehnika kojom se pomoću laserske zrake svjetlosti u tvrde materijale poput drva, plastike, stakla, ili metala utiskuje neki uzorak ili slika.

Za lasersko graviranje mogu se koristiti razni materijali:

Drvo

Lasersko urezivanje na drvu je jedna od prvih tehnika koja se upotrebljavala u povijesti. Za urezivanje u drvo potreban je laser snage manje od 10 watti, što ovisi o vrsti lasera koji se koristi. Ova tehnika daje dobre rezultate na tvrdom drvu poput oraha, mahagonija i javora.

Plastika

Lasersko graviranje na akrilnoj plastici obično vrlo dobro uspijeva. Oblik se dizajnira sa stražnje strane plastike. Mnoge vrste plastike imaju tendenciju da se rastope kod graviranja. Površina plastike se može izobličiti na rubovima gdje se urezuje simbol. Ponekad je to i prihvatljivo.

Graviranje na ostalim vrstama plastike može biti uspješno, ali se prije samog graviranja preporučuje eksperimentiranje na uzorku materijala. Bakelit se laserski lako gravira. Plastike koje imaju veliko širenje, kao pjene i vinili, ipak se koriste uglavnom za isprobavanje, a ne za graviranje. Plastika koja sadrži klor (poput vinila, PVC-a) ispušta korozivni plin klora prilikom laserskog graviranja, koji u kombinaciji sa vodikom u zraku koji isparava tokom postupka proizvodi solnu kiselinu koja može oštetiti laser u postupku graviranja

Kamen i staklo

Graviranje kamena i stakla vrlo je jednostavno, jer se za graviranje ovih materijala ne upotrebljava plin. To ih čini boljim izborom u odnosu na druge materijale koji se koriste za graviranje, osobito za pjeskarenje ili rezanje materijala vodom ili dijamantom. Kad laser pogodi kamen ili staklo on ga lomi. Utori na površini ovih materijala koji nastaju graviranjem kada se zagrijavaju vrlo brzo mogu stvoriti mikroskopske neravnine na površini, jer se zagrijani komad širi u odnosu na površinu. Dakle, laseri se koriste za rezanje stakla, a ukoliko su snaga i brzina lasera dobro prilagođene, mogu se postići izvrsni rezultati. Prilikom graviranja stakla potrebo je izbjegavati popunjavanje pukotina, jer rezultati mogu postati neujednačeni.


Vrste drveta pogodne za lasersku obradu

  • MDF
  • HDF
  • Šperploča
  • Prirodno drvo, pravo drvo
  • Furnir

Lasersko graviranje drva stvara dodatnu vrijednost personalizacijom i preciznošću. Učinite svaki komad jedinstvenim ugraviranjem logotipa, imena ili slika u svoje proizvode. Precizan laserski rez stvara dijelove prilagođene uz preciznost od   desetine milimetra, čak i za fine oblike.

Funkcije i prednosti laserske tehnologije

  • Nije potrebno dugotrajno čišćenje. Za razliku od glodalica, gravura se postiže u roku od nekoliko sekundi
  • Nema dugotrajnog pričvršćivanja materijala u usporedbi s glodalicama. Nema savijanja materijala
  • Dizajni se stvaraju u vašem uobičajenom grafičkom programu . Programiranje koje zahtijeva mnogo vremena nije potrebno, za razliku od glodala.
  • Nema trošenja laserske zrake prilikom obrade materijala, odnosno nema troškova za novi alat kao kod glodalica
  • Drvo se laserom eksplozivno isparava. Ne rade se strugotine kao kod drugih tehnologija.Nastali plinovi učinkovito se uklanjaju i filtriraju pomoću ventilacijskih sustava.

Način rada lasera koji se koristi za graviranje

Laserski stroj za graviranje može se podijeliti na tri dijela: laser, kontroler i plohu. Laser je poput olovke; zrake koje proizlaze iz njega omogućuju regulatoru da ispisuje znakove na površinu. Kontroler kontrolira smjer, intenzitet, brzinu kretanja, te širenje laserskih zraka koje se usmjeravaju prema površini. Ploha određuje na koju površinu laser može djelovati.

Postoje tri glavna načina graviranja. Prvi i najčešći je graviranje pomoću XY stola, gdje ploha miruje, a lasersko oko se kreće u X i Y pravcima, usmjeravajući pritom lasersku zraku na željeni objekt. Drugi način rada je putem cilindričnog ili ravnog dodatka koji je montiran oko cilindra, kako bi laser učinkovito proizveo fine spirale i uključivanjem i isključivanjem pulsirao, te na taj način proizveo željenu sliku. U trećem postupku, laser i obratnik su stacionirani tako da je laserska zraka pomaknuta iznad površine objekta.

Mjesto na kojem laserska zraka dotiče površinu treba biti u ravnini laserskog optičkog sistema. Ova točka je mala, možda i manja od djelića milimetra (zavisno od optičke valne dužine). Energija lasera mijenja površinu materijala. To se može napraviti na dva načina, tako da se površina zagrije, a materijal potom ispari, ili na način da se materijal lomi rezanjem i oljušti s površine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)